top of page

Gislaveds kammarkör

Gislaveds kammarkör är en blandad kör (SATB) med cirka 35 medlemmar. Kören sjunger en blandad repertoar; klassisk körmusik likaväl som visor och populärmusik. Bland de klassiska verken för orkester och kör som framförts under åren märks Faurés Requiem, Duruflés Requiem, Puccinis Messa di Gloria, Bachs Mässa i g-moll, Haydns Skapelsen, Larssons Förklädd Gud, Orffs Carmina Burana, Rutters Magnificat, Händels Messias, Mozarts Requiem, Bernsteins Chichester 

DSCN1275.JPG

Psalms och Bachs H-molls mässa. Många av dessa verk har framförts med stor orkester men även mindre instrumentalensembler.

 

Det var den numera legendariske musikledaren i Gislaved, Bengt Eurén, som i februari 1971 tog initiativ till att bilda en kör som en del i att utveckla det kulturella utbudet i den nya storkommunen Gislaved. Eurén lade grunden för det som idag är Gislaveds kammarkör. Sedan 2008 leds kammarkören av den dynamiske dirigenten Ricky Burton som med sin glöd och entusiasm har utvecklat sången och musikaliteten i kören. Under hans ledning har kammarkören erövrat ett avancerat à capella-program för sex-åtta stämmor med verk av Byrd, Bach, Lotti, de Victoria, Schütz och Stanford. Det är ett program gjort för stora katedraler och som framförts i Varnhems klosterkyrka, Skara domkyrka, Halmstads Nicolai och i kyrkor på Själland i Danmark. Kören har även turnerat till norra Tyskland med konserter i katedraler i och utanför Greiswald. 2017 sjöng kören ett uppskattat à capella-program i traditionstyngda Christ Church Cathedral i Oxford. Programmet genomfördes också i kyrkor i och utanför Oxford.

 

Gislaveds kammarkör samarbetar regelbundet med Gislaveds symfoniorkester och har också sjungit med Jönköpings sinfonietta, Junekvartetten, John Bauer brass och Göteborg Baroque. Kören har samarbetat med olika sångare och musiker, bland andra Titti Sjöblom, Tommy Körberg, Jeanette Köhn, Rebecka Törnqvist, Per Frizell, Kjell Öhman och Stefan Nilsson. Bland gästdirigenterna kan nämnas Eric Ericson, Jan Yngwe, David Newkumet och Gustaf Sjökvist.

 

Varje år ger Gislaveds kammarkör 5-6 konserter, på hemmaplan, i och utanför Sverige. Musik i julbrådskan, som går av stapeln varje år strax före jul i Gislaveds konsertsal, är ett stående inslag i körens konsertprogram. 

bottom of page